Ukliďme Česko 2014

Chystaná úklidová akce "Ukliďme Česko" vychází z mezinárodně osvědčeného modelu "Let's Do It!". Tento typ úklidových akcí proběhl úspěšně již ve více než 100 zemích za účasti 8,5 milionů dobrovolníků. Úklid Česka proběhne ve dnech 16. - 17. 5. 2014, v pátek pro firemní dobrovolníky, v sobotu se do akce může zapojit každý občan ČR.


Cílem akce je však nejen uklidit naše okolí a ve společné věci zaangažovat různé zájmové skupiny, školy, sdružení, firmy, státní správu i jednotlivce, ale v neposlední řadě také mediálně zviditelnit dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek a přispět tím k prevenci jejich vzniku. Černé skládky totiž v drtivé většině případů vznikají z neznalosti občanů, kteří by jinak mohli odpady bezplatně odevzdat do sběrného dvora nebo využít míst zpětného odběru.
Již přes rok probíhá v ČR mapování černých skládek prostřednictvím projektu ZmapujTo: Bič na černé skládky (více na: www.zmapujto.cz), díky němuž bylo nahlášeno a do mapy zaneseno více než 2 000 černých skládek, od malých „nepořádků" až po skládky obřích rozměrů, mnohdy obsahující i nebezpečné odpady, ohrožující zdroje pitné vody, zdraví lidí a zvířat. Skládku lze nahlásit velmi rychle a jednoduše pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony, případně prostřednictvím interaktivního webového formuláře. Po více než roce mapování černých skládek uzrál čas posunout se dále a s nasbíranými daty nějak smysluplně naložit. Vznikla tak myšlenka celostátní úklidové akce pod názvem "Ukliďme Česko".


Do úklidové akce je možné zapojit se jako místní organizátor, dobrovolník, sponzor, mediální partner a další. Vítaní jsou všichni, které myšlenka "Ukliďme Česko" oslovila a chtějí se do realizace projektu aktivně zapojit nebo jej finančně či materiálově podpořit.


Podrobnější informace a možnosti zapojení naleznete na webu akce: www.uklidmecesko.cz.


E-mail: info@uklidmecesko.cz
Telefon: +420 537 022 314
Mobil: +420 737 417 975
Fax: +420 537 022 200

Skype: UklidmeCesko 2014 (live:info_158147)
Facebook: http://www.facebook.com/UklidmeCesko
Twitter: http://twitter.com/UklidmeCesko
Web: http://www.uklidmecesko.cz

ÚMČ

logo akce "Ukliďme Česko"